Nowy Szef Kuchni Restauracji Szyszka
Hotelu Seidorf *****
Piotr Bińczycki
Szef Kuchni Restauracji Szyszka w Hotelu Seidorf
Kuchnia Piotra Bińczyckiego to hołd dla skandynawskiego minimalizmu, lokalności i sezonowości. Jego filozofia opiera się na prostocie, szacunku do produktu i wydobywaniu z niego pełni smaku – często poprzez procesy fermentacji oraz umiejętne łączenie nieoczywistych tekstur i aromatów. Jego dania zaskakują, intrygują i opowiadają historie – o porach roku, o miejscu, o człowieku.Zawodową drogę rozpoczął w krakowskiej Restauracji Wierzynek, gdzie stawiał pierwsze kroki jako cukiernik. Kluczowe doświadczenie zdobywał jednak w Norwegii, gdzie przez niemal 13 lat pracował w renomowanych hotelach i restauracjach, w tym w trzygwiazdkowej Michelin restauracji Maaemo. To właśnie tam zrozumiał siłę prostoty i znaczenie autentyczności w kuchni.Po powrocie do Polski współtworzył zespół Heart by Amaro w Zakopanem, pełniąc rolę młodszego zastępcy Szefa Wojciecha Modesta Amaro. Następnie jako Szef Kuchni prowadził kuchnię hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy-Zdroju, konsekwentnie rozwijając swoją wizję kuchni opartej na jakości, emocjach i dialogu z Gościem.Dziś jako Szef Kuchni Restauracji Szyszka w Hotelu Seidorf tworzy kulinarne doświadczenia zakorzenione w lokalnych produktach i naturze Karkonoszy. Dla niego gotowanie to coś więcej niż rzemiosło – to proces twórczy, forma wyrazu i sposób budowania relacji.
Kwintesencją luksusu i przyjemności w Hotelu Seidorf***** są starannie wyselekcjonowane wina sprowadzane z najlepszych winnic świata przez naszego wybitnego sommeliera. Kolacje degustacyjne autorstwa szefów kuchni Piotra Binczyckiego, połączone z wyjątkowym doświadczeniem Wine Pairing, pozwalają Gościom odkrywać doskonałe połączenia smaków i delektować się wykwintnymi daniami w eleganckiej atmosferze hotelu. Niezależnie od dnia tygodnia, kolacje w Restauracji Szyszka to podróż kulinarna, która łączy pasję i mistrzostwo kulinarne z niepowtarzalnymi winami.Odkryj swoją ulubioną kompozycję smaków, wybierając wino z naszej sezonowej karty win, stworzonej z myślą o najbardziej wymagających Gościach.
UCZTA DLA PODNIEBIENIA
Wyjątkową atrakcją Restauracji Szyszka, która zachowała swoją formę od roku 1899 jest przeszklony taras widokowy, z którego można podziwiać panoramę Kotliny Jeleniogórskiej.
Stylowy wystrój restauracji oraz taras w połączeniu z widokiem na otaczające góry sprawia, iż wizyta w Restauracji Szyszka jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale również odpoczynkiem dla duszy.
KWINTESENCJA SŁODKOŚCI
Pracownia Cukiernicza Szyszka kierowana przez doświadczonego cukiernika tworzy z pasją oraz elegancką dokładnością wybitne ciasta i torty, które są idealnym zakończeniem Państwa pobytu w Restauracji Szyszka.
Zadzwoń
Godziny otwarcia